Με τον όρο δυσκολίες μάθησης δηλώνονται οι σοβαρές δυσκολίες που εμφανίζει ένας αριθμός μαθητών κατά την απόκτηση των βασικών σχολικών γνώσεων ή δεξιοτήτων γραμματισμού. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό περίπου 15-20 % του μαθητικού πληθυσμού είναι πιθανό να εμφανίσει δυσκολίες μάθησης σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. (πρόκειται για ποσοστό σε χώρες του εξωτερικού).
Συνήθως διακρίνονται τρεις ομάδες παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
- Γενικευμένες ή Σύνθετες Δυσκολίες Μάθησης
- Προβλήματα συναισθηματικά ή συμπεριφορικά
- Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Η πρώτη ομάδα αφορά παιδιά με περιορισμένες νοητικές ικανότητες που επηρεάζει την επίδοση του παιδιού στο σύνολο των σχολικών μαθημάτων και γίνεται λόγος για «γενικευμένη» σχολική αποτυχία.
Η δεύτερη ομάδα αφορά παιδιά με συναισθηματικά η συμπεριφορικά προβλήματα, τα οποία γίνονται εμπόδιο στη μαθησιακή πορεία του παιδιού και συντελούν στη μειωμένη σχολική επίδοσή τους.
Η τρίτη ομάδα (Μαθησιακές Δυσκολίες, learning disabilities, learning difficulties) αφορά παιδιά με κανονική ή ανώτερη νοημοσύνη και συχνά με ομαλή ανάπτυξη στους περισσότερους τομείς λειτουργικότητας αλλά με σοβαρές δυσκολίες στην απόκτηση ακαδημαϊκών δεξιοτήτων σε μία ή περισσότερες γνωστικές περιοχές.
Ο όρος Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες αναφέρεται σε μία πολύ περιορισμένη γνωστική περιοχή όπως είναι η ομιλία, η ακρόαση, ο γραπτός λόγος, η αριθμητική κτλ. Μερικές κατηγορίες είναι:
- Δυσλεξία
- Δυσγραφία
- Δυσαριθμησία
- Δυσαναγνωσία
- Δυσορθογραφία
Πρόγραμμα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών
Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών (α/θμια) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης, γενικευμένες ή ειδικές. Στόχος η αντιμετώπιση των μαθησιακών προβλημάτων, η ενίσχυση των δεξιοτήτων καθώς και η ομαλή ανάπτυξη της σχολικής επίδοσής.
Χρήση πολυαισθητηριακών υλικών, εκπαιδευτικού λογισμικού και εκπαιδευτικών παιχνιδιών.